BARRIERAT E SHUMTA NË TRANZICIONIN ENERGJETIK
Polonia nuk heq dorë nga qymyri i saj

Si i vetmi vend në Bashkimin Evropian që e kundërshton objektivin e neutralitetit të karbonit deri më 2050, Polonia premtoi shtatorin e kaluar t’i jap fund qymyrit deri më 2049. Kjo varësi shpjegohet më shumë përmes strukturimit të ekonomisë së saj dhe reformave të kryera nga viti 1989.

Në vitin 2018, Polonia nxori 63.4 milion ton qymyr (duke përjashtuar linjitin), ose 86% të prodhimit të përgjithshëm të Bashkimit Evropian. Nëse, që nga viti 2012, kjo shifër ka rënë me 20%, ulja duket e vogël krahasuar me atë të Gjermanisë gjatë të njëjtës periudhë: 76%, megjithë rezervat. Sidoqoftë, ky fqinj i pasur mund të përballojë të importojë energjinë e nevojshme dhe mbetet konsumatori kryesor i produkteve të qymyrit, me 35% të totalit evropian në 2019, kundrejt 23% për Poloninë.

Perceptuar tashmë si retrogradë për shkak të lidhjes së tyre me institucione katolike shumë konservatore, a do të ishin polakët gjithashtu indiferentë ndaj ndryshimeve klimatike? Disa studime tregojnë se ata janë me të vërtetë ndër qytetarët më së paku të shqetësuar në Bashkimin Evropian për këtë çështje, por sondazhe të tjera, si dhe marshimet e organizuara në vjeshtë 2019 në Varshavë, sugjerojnë që ky perceptim po ndryshon. Më 2018, pak para COP-24, i cili u mbajt në Katowice, gati një e treta e të anketuarve e konsideruan ndryshimin e klimës si një nga kërcënimet më të mëdha për civilizimin bashkëkohor, krahasuar me 18% në 2014 dhe vetëm 15 % në 2009. Sipas një studimi nga Banka Evropiane e Investimeve, i kryer gjithashtu në 2018, 75% e polakëve njohin rreziqet e ndryshimit të klimës, krahasuar me 78% të evropianëve. “Diskursi ka evoluar në mënyrë të konsiderueshme”, konfirmon Kamila Proninska, profesoreshë në Universitetin e Varshavës dhe eksperte në sigurinë energjitike. Gjithnjë e më pak po e mohojnë problemin, dhe tema më në fund po shfaqet në media“.

Në Poloni, kalimi nga komunizmi sovjetik në kapitalizëm, “një proces sociologjikisht i vështirë dhe traumatik ka lënë gjurmë të thella”, sipas Pawel Ruszkowski-t, profesor i sociologjisë në Kolegjiumin Civitas në Varshavë. Kjo ndërprerje jashtëzakonisht brutale ka polarizuar vendin midis fituesve dhe humbësve nga hyrja në globalizim. Një pjesë e popullsisë ka lëvizur mirë dhe ka gjetur punë fitimprurëse në sektorin privat. Kjo klasë e re menaxheriale, kryesisht urbane, adoptoi vlera liberale. Anasjelltas, një skaj rural, i bashkangjitur me katolicizmin, është pro mbrojtjes së traditave kundër modelit perëndimor.

“Rezistencë” ndaj Brukselit

Larg dikotomisë së zakonshme e majtë/e djathtë në Evropën Perëndimore, peizazhi politik polak kundërshton një të djathtë konservatore (partia Ligji dhe Drejtësia, PiS) e cila bazohet në një diskurs nacionalist dhe një program ambicioz shoqëror – në veçanti ndihmat familjare bujare – ndaj një të drejte liberale pro-evropiane (PO, Platforma Qytetare) dhe kampionit të tregtisë së lirë. PiS, në pushtet që nga viti 2015 ishte formacioni i parë politik që propozoi një rishpërndarje të rritjes së gjeneruar që nga “trajtimi shok-ut” i administruar nga 1989, ndërsa luante në kordonin patriotik me një popullsi të shënjuar nga shekuj dominimi të huaj. Forcat progresiste po luftojnë të ekzistojnë, veçanërisht pasi ato që erdhën në pushtet në vitet 1990 u shndërruan në formën neoliberale.

Polonia periferike është duke rezistuar dhe mbështetur me shumicë dërrmuese partinë konservatore në pushtet, e cila qëndron si një mbrojtje kundër politikave evropiane, e paraqitur si një përpjekje e re për ta nënshtruar popullin polak ndaj një zgjedhe të huaj – veçanërisht një zgjedhe gjermane. Prandaj, masat klimatike konsiderohen nga disa si një ndërhyrje e jashtme që mund të dëmtojë zhvillimin ekonomik. Me refuzimin e qëllimit të neutralitetit të karbonit në 2050, qeveria mbi të gjitha po dërgon një sinjal të fortë në bazën e saj elektorale. Mesazhi është i qartë: “Ne nuk do të ndalojmë përballë Brukselit ».

Në pesë vitet e para pas rënies së komunizmit, tre të katërtat e tetë mijë ndërmarrjeve shtetërore u privatizuan, kryesisht në përfitim të aksionerëve të huaj, për mungesë të kapitalit të brendshëm. Sektori i energjisë është përjashtuar nga ky proces për arsye strategjike. Pas bashkimeve të njëpasnjëshme, katër ndërmarrje shtetërore po furnizojnë vendin: Polska Grupa Energetyczna (PGE), Enea, Energa dhe Tauron, drejtuesit e lartë të të cilëve emërohen nga Ministri i Industrisë. Me çdo ndryshim të maxhorancës, këta udhëheqës rikualifikohen në sektorin privat dhe zëvendësohen nga ata që janë pranë partisë së sapozgjedhur – në këtë drejtim PiS vetëm ka imituar paraardhësit e saj.

Duke përfshirë punonjësit e katër ndërmarrjeve shtetërore, furnizuesit e kompanive minerare dhe vetë minatorët, kjo industri punëson rreth gjysmë milioni njerëz në një vend që kishte 18 milion punëtorë (nga 38 milion banorë) në 2019. Prandaj, edhe nëse të miturit janë vetëm 80.000, të gjitha profesionet e bashkangjitura në këtë aktivitet përbëjnë një grup elektoral. Shkalla e lartë e bashkimit forcon pushtetin e tyre: ndërsa ajo ngec me 15% mesatarisht, është dukshëm më e lartë në energji dhe shkon deri në 100% në disa miniera. Në fund, minatorët gëzojnë një kapital të konsiderueshëm simbolik: “Ata ishin heronj në Belgjikë dhe Gjermani, në zonën e Ruhr-it. Kjo është një histori që vazhdon në Poloni. Minatorët paguhen dyfishi i pagës mesatare dhe vendi i tyre në shoqëri mbetet prestigjioz”, thotë Bela Galgoczi, studiuese në Institutin Evropian të Sindikatave.

Të gjithë këta faktorë shpjegojnë aftësinë e sektorit për të bllokuar ose ngadalësuar një tranzicion me një rezultat të pasigurt. Megjithatë, minierat e qymyrit jo vetëm që shkatërrojnë mjedisin, por edhe ekonominë. Midis 2016 dhe 2018, më shumë se 4 miliard zlotys (rreth 1 miliard euro) të parave publike u injektuan direkt për të mbështetur ndërmarrjet shtetërore. Këto të fundit, tashmë të subvencionuara në masë të madhe, mund të mbijetojnë vetëm me ndihmën e kredive të dhëna nga bankat publike, garantuesit e fundit të një aktiviteti në deficitin kronik, i cili është bërë aq i padobishëm sa asnjë aktor privat nuk dëshiron të investojë. “Për momentin, kushton më shumë të gjenerosh energji elektrike me qymyr sesa me turbina ere, për shembull,” thotë znj. Ilona Jedrasik e organizatës joqeveritare (OJQ) ClientEarth. Qeveritë e njëpasnjëshme e dinë mirë që epoka e artë e qymyrit po përfundon, por ato vazhdojnë ta mbajnë industrinë gjallë në mënyrë artificiale për të shmangur protestën shoqërore dhe humbjen elektorale. Frika e goditjeve të mëtejshme është e vërtetë pas kryengritjes së vitit 2015 në Silesia. Franca shërben si një kundër-shembull: media rregullisht tregon mundësinë e një skenari të “jelek-verdhëve”. Të gjithë e dinë: pavarësisht nga çështja e klimës, qymyri është i dënuar të zhduket por askush nuk dëshiron të marrë përgjegjësinë për të.

Pasi ishte dominuar për shekuj nga fuqitë fqinje, përparësia e Polonisë ishte të siguronte pavarësinë dhe sigurinë e saj energjetike. Gjatë tre dekadave të fundit, ajo ka kërkuar të diversifikojë burimet e saj të energjisë në mënyrë që të vendosë pavarësinë nga Rusia, nga ku vinte 90% e naftës dhe gazit të importuar në kohën e hyrjes së vendit në Bashkimin Evropian, në 2004. Për të hequr qafe këtë ndikim, ajo bëri investime të rëndësishme: ndërtimi i rrjeteve të gazit, shndërrimi i rafinerive, ndërtimi dhe më pas zgjerimi i një terminali gazi të lëngshëm (LNG) në buzë të Detit Baltik, në Swinoujscie. Më në fund, një tubacion i ri së shpejti do të lejojë Poloninë të importojë gaz norvegjez përmes Danimarkës – dhe do të kalojë nga tubacionet ruse që furnizojnë Gjermaninë … Sipas planit të qeverisë aktuale, vendi do të jetë plotësisht i pavarur nga ish “vëllai i madh” nga viti 2022. “Kjo është një mënyrë për të treguar se nuk kemi nevojë për gaz rus”, shpjegon Proninska. Ne nuk e shohim Rusinë si një furnizues të besueshëm sepse ajo përdor shpërndarjen e burimeve natyrore si armë. “

Në këtë kontekst, qeveritë e njëpasnjëshme kanë paraqitur qymyrin si një nga çelësat për sovranitetin e energjisë. “Ekziston një ankth i vërtetë gjeopolitik, i cili, pavarësisht nëse është me baza ose jo, e ndalon Poloninë të shkëputet nga qymyri,” shton Galgoczi. Kjo nuk është pa kontradikta: për të kompensuar mungesën e konkurrencës së prodhimit kombëtar, vendit i është dashur të importojë rreth 40% të nevojave të tij duke iu drejtuar … Rusisë! Kjo ndihmon në mbajtjen gjallë të infrastrukturës minerare me një kosto më të ulët dhe shtyn mëtej tranzicionin.

Disa komunitete varen tërësisht nga kjo industri. Mbylljet e minierave përjetohen si drama sociale nga popullatat, e gjithë jeta e të cilave ishte përqendruar në këtë burim kombëtar. Pas mbylljeve, mbijetesa e disave varet ende nga shfrytëzimi i paligjshëm i atyre që quhen “gropa të varfërisë”, një praktikë shumë e rrezikshme. Minatorët druhen të kalojnë nga statusi heronj të industrisë për të kaluar më pas në asgjë në shoqërinë ekologjike; klasat e varfëra janë të kujdesshme ndaj një tranzicioni të udhëhequr nga Brukseli që do të ishte në dëm të interesave të tyre. Vetëm një program ambicioz që ndërthur drejtësinë shoqërore dhe ambiciet ekologjike mund të zhbllokojë situatën.

Financimi vendimtar evropian

Si e tillë, Marrëveshja e Gjelbër për Evropën, e miratuar në 2019, mund të jetë një lojë ndryshuese. Ndër masat e njoftuara, krijimi i  “Fondeve për një tranzicion të drejtë” duhet ta bëjë të mundur ndarjen e shumave të mëdha për të mundësuar transformimin e rajoneve të varura nga industritë ndotëse. Sidoqoftë, mbeten pyetje serioze në lidhje me këtë program, veçanërisht mbi nivelin e financimit të parashikuar. Ky i fundit  është rritur që nga propozimi fillestar, nga 7.5 miliardë euro në gati 40 miliardë, para se të reduktohej në mes të korrikut: në negociatat për planin e rimëkëmbjes, Këshilli Evropian ka propozuar 17.5 miliardë. Kjo shumë mbetet larg nevojave, sipas qeverisë polake. Sidoqoftë, pa financim në përpjesëtim me sfidat, tranzicioni polak nuk do të ndodhë, pohon z.Adam Guibourgé-Czetwertyński, Zëvendës-Ministër i Klimës: “Nuk ka kuptim të flasësh për një synim për 2050-n pa diskutuar mjetet financiare. Komisioni Evropian vlerëson se më shumë se 300 miliardë në vit do të nevojiten në të gjithë Bashkimin vetëm për të përmbushur synimet për 2030-n. Dhe Polonia veçanërisht ka nevojë për të, sepse ne nuk kemi akumuluar kapital për disa breza me rradhë si shtetet e tjera.

Për më tepër, një rritje në “Fondin e Tranzicionit të Drejtë” ka të ngjarë të vijë në kurriz të burimeve strukturore nga të cilat vendet anëtare përfitojnë nën Politikën e Përbashkët Bujqësore, dhe mbi të gjitha nga Fondi i Kohezionit, i destinuar për vendet e Evropës Qendrore, të cilat prodhojnë më pak pasuri se mesatarja e komunitetit. “Njoftimi për një forcim të fondit është i mirëpritur, por ne duhet të sigurojmë që ky mekanizëm do të plotësojë dhe jo t’i zëvendësojë buxhetet aktuale të kohezionit”, përmbledh Galgoczi.

Si përfundim, ndërsa ky fond duhet të përdoret për të mbështetur financiarisht punëtorët në industritë e karburanteve fosile dhe për të lejuar transferimin e tyre në punë të tjera, për momentin duket si një pagesë e thjeshtë e destinuar për vendet më ngurruese. Siç shpjegohet nga z.Pawel Wargan, koordinatori i fushatës Green New Deal për Evropën, “Fondi nuk bën asgjë për të siguruar që paratë do të rrjedhin në të vërtetë dhe që nga ato do të përfitojnë njerëzit më vulnerabël ose ata që preken më shumë nga tranzicioni”.

*Dokorantë, Université catholique de Louvain