MOSKA KONSOLIDON PARTNERITETET E SAJ TREGTARE DHE TË SIGURISË
Rusia në Afrikë, një rikthim në iluzion optik?

Pas një eklipsi të gjatë, Rusia po rifiton terren në Afrikë, siç tregohet nga mbështetja e saj e fortë ushtarake për Republikën e Afrikës Qendrore. Paraqitur nga Parisi si një manovër dinake, ky kthim në të vërtetë nënkupton përhapjen e fuqisë ruse. Moska, e cila në të kaluarën ka mbështetur dekolonizimin, tashmë është e kënaqur me plotësimin e listës së urdhrave dhe forcimin e partneritetit të sigurisë.

868

Tetor 2019. Rreth dyzet krerë shtetesh përshkojnë rrugicat e ish-fshatit Olimpik të Soçit, vendpushimi bregdetar në brigjet e Detit të Zi që organizoi Lojërat Dimërore në 2014. Mbajtur me iniciativën e Presidentit Vladimir Putin, takimi i parë Rusi-Afrikë përfundon me shpalljen e objektivave ambiciozë – Kremlini synon të dyfishojë tregtinë brenda pesë vjetësh – dhe me premtimin e një takimi të ri, ndoshta në Adis Ababa (Etiopi), selinë e Bashkimit Afrikan, më 2022.

Kjo meshë e lartë diplomatike u pa në Perëndim si shenjtërimi i kthimit të Moskës në kontinentin Afrikan, duke reflektuar një interes të ri në rajon si pjesë e një strategjie gjithëpërfshirëse. Një analizë më nga afër tregon se ky proces në të vërtetë ka filluar rreth pesëmbëdhjetë vjet më parë. Që nga ajo kohë, ai ka evoluar në mënyrë të konsiderueshme, si në aspektin e gjeografisë së vendeve në fjalë, ashtu edhe në vektorët e ndikimit, pa shfaqur qasje koherente në të gjithë Afrikën.

Topografia e ndikimit të Moskës në Afrikë ka ndjekur prej kohësh konturet e dekolonizimit dhe luftën anti-aparteid. Nëse ky kontinent ishte i pranishëm në reflektimet e Leninit nga fillimi i viteve 1920, vetëm tre dekada më vonë, falë kolapsit të perandorive franceze dhe britanike, ai u bë çështje e politikës së jashtme për Kremlinin. Pas shpërthimit të tij të rrëmbyeshëm në krizën e Suezit në tetor 1956, Bashkimi Sovjetik siguroi mbështetje masive ekonomike dhe ushtarake për Egjiptin e Presidentit Gamal Abdel Nasser, ndërsa interesohej gjithnjë e më shumë në lëvizjet e ndryshme çlirimtare. Kina Maoiste, e cila denoncoi vakëtinë revolucionare të ish-vëllait të madh sovjetik, nxiti Moskën në të majtën e saj. Nga 1956, BRSS krijoi lidhje të privilegjuara me Frontin Nacionalçlirimtar Algjerian (FLN- Front de libération nationale algerien). Baza ruse në Perevalnoe, Krime, priti luftëtarë anti-aparteid nga Kongresi Kombëtar Afrikan (ANC) i Nelson Mandelas, Unioni Popullor Afrikan i Zimbabve (ZAPU) dhe Fronti i Çlirimit të Mozambikut (Frelimo).

Me qindra diplomatë sovjetikë

Kjo ndihmë ushtarake u shoqërua nga një politikë e ndikimit “të butë”, për shembull me hapjen në 1961, në Moskë, të Universitetit të Miqësisë së Popujve Patrice-Lumumba, i cili do të presë dy dekada më vonë rreth 26500 studentë nga Azia, Amerika Latine dhe Afrika. Moska dallohet gjithashtu për dërgimin e kontingjenteve të mëdha diplomatësh në vendet afrikane, si dhe në pjesën tjetër të Botës së Tretë: ndërsa shtetet e reja të pavarura dërgojnë dy ose tre diplomatë në Moskë, BRSS dërgon qindra. Në Togo, në vitin 1960, numërohej një diplomat sovjetik për 18000 banorë …

Në vitet 1970 dhe 1980, kontinenti afrikan u bë një teatër i rëndësishëm – megjithëse periferik – i konfrontimit Lindje-Perëndim. Kremlini u përpoq t’i vendosë këmbët e tij në Somali, pastaj në Etiopi, përpara se të kthehej në Afrikën e Jugut në favor të shpërbërjes së Perandorisë Portugeze dhe shpërthimit të luftës anti-aparteid. Angazhimi sovjetik ishte veçanërisht i fortë në Angolë, ku më shumë se 10,000 ushtarë u dërguan në mision nga viti 1975; ata luajtën një rol vendimtar atje – së bashku me trupat kubaneze – në dimrin e vitit 1988, gjatë Betejës së Cuito Cuanavales, e cila hapi rrugën për pavarësinë e Namibisë dhe dobësoi në mënyrë të pariparueshme regjimin e Pretorias.

Sidoqoftë, Afrika është rajoni ku tërheqja strategjike e vendosur në fund të viteve 1980 nga sekretari i fundit i përgjithshëm i Partisë Komuniste, z.Mikhail Gorbachev, në emër të normalizimit me Perëndimin, është më e shpejta dhe me e dukshmja në botë. Vazhdoi edhe pas rënies së BRSS. Për Boris Jelcin dhe udhëheqësit rusë të kohës, Afrika ishte vërtet sinonim i prapambetjes ekonomike dhe aventurave gjeopolitike sa të kota, aq edhe shkatërruese. Kështu që Rusia njoftoi në 1992 mbylljen e nëntë ambasadave, katër konsullatave dhe trembëdhjetë nga njëzet qendrat e saj kulturore. Për shkak të mungesës së fondeve dhe interesit nga autoritetet e reja, shumica e zyrave të agjencive të lajmeve ish-sovjetike – shpesh të përdorura si mbulime nga shërbimet e huaja të inteligjencës gjatë Luftës së Ftohtë – u mbyllën. Në vitin 1993, tregtia me Afrikën nuk kaloi 2% të tregtisë së jashtme të vendit. Në harkun e disa muajve, Rusia praktikisht zhduket nga peizazhi afrikan, duke sakrifikuar dekada investimesh ekonomike dhe politike. Në mënyrë paradoksale, kjo fshirje vjen ndërsa Afrika po “ngrihej” dhe shumë lojtarë ndërkombëtarë filluan të vendosen atje. Vonesa që Moska do të duhet të arrijë në vitet 2000 do të jetë më e madhe.

Shenjat e para të interesit të ri në Afrikë datojnë që nga viti 2001. Ish-Ministri i Punëve të Jashtme (1996-1998) dhe Presidenti i Qeverisë (1998-1999) Yevgeny Primakov, i emëruar nga z.Putin si kryetar i Dhomës Ruse të Tregtisë dhe Industrisë, ishte në një turne që e çoi në Angolë, Namibi, Tanzani dhe Afrikën e Jugut. Do të kalojnë edhe pesë vjet para se të ndodhë përparimi i parë rus i këtij shekulli në kontinent. Në Mars 2006, z.Putin vizitoi Algjerinë, në të cilën ai propozoi anulimin e borxhit të saj – 4.7 miliardë dollarë (3.7 miliardë euro) – në këmbim të nënshkrimit të kontratave të armëve për rreth 6 miliardë dollarë (4.7 miliardë euro). Për Moskën, ka të bëjë me mobilizimin e rrjeteve të saj të epokës së Luftës së Ftohtë dhe shndërrimin e afiniteteve të vjetra ideologjike në flukset tradicionale të biznesit.

Një qasje e njëjtë do të testohej në Libi, një tjetër shtet tjetër klient i BRSS. Në pranverën e vitit 2008, vetëm disa javë para se t’ia dorëzonte vendin e tij në Kremlin z. Dmitri Medvedev, z. Putin u takua me Muammar Gadafin. Moska po falte mbi 4.6 miliardë dollarë (3.12 miliardë euro) të borxhit të marrë nga Libia gjatë ditëve të Bashkimit Sovjetik, ndërkohë që Tripoli nga ana e tij u angazhua për të blerë për 3 miliardë dollarë  pajisje ushtarake, përfshirë avionët luftarakë, tanket dhe sistemet anti-ajrore. U përfundua gjithashtu një marrëveshje mbi pjesëmarrjen e Hekurudhave Ruse (RJD) në ndërtimin e një linje midis Sirte dhe Benghazit. Vizita e Gaddafit në Moskë në tetor 2008 – e para që nga viti 1986 – do të nxirrte në pah vështirësinë e Kremlinit për të materializuar këto përparime, përballë dëshirës së udhëheqësit libian për të vazhduar negociatat.

Kjo fazë e parë e kthimit të Rusisë në Afrikë shënohet gjithashtu nga investime të konsiderueshme nga grupe private industriale. Rusal, prodhuesi më i madh në botë i aluminit, po vendoset në Guine, një vend tjetër i cili kishte lidhje të ngushta me “kampin socialist”. Pas vizitës së Z. Putin në Pretoria në Shtator 2006, dy grupe të mëdha metalurgjike dhe minierash, Evraz dhe Renova – të kontrolluara përkatësisht nga oligarkët Roman Abramovich dhe Viktor Vekselberg – blejnë Highveld Steel dhe Vanadium Ltd dhe marrin 49% të pjesëmarrjes në kryeqytetin e United Manganese të Kalahari. Komponenti i fortë minerar i investimeve ruse u konfirmua në 2010 kur ARMZ, një filial i Rosatom, gjigandi publik bërthamor, fitoi një depozitë të madhe uraniumi në Tanzani. Alrosa, kampioni kombëtar rus në prodhimin e diamantit, ndërkohë investoi në Angolë dhe, më vonë, Zimbabve.

Nga fundi i mandatit të z.Medvedev (2008-2012), politika afrikane e Rusisë filloi të institucionalizohej. Në mars 2011, presidenti caktoi një përfaqësues të veçantë për bashkëpunimin me Afrikën. Zgjedhja e tij ra mbi z.Mikhail Marguelov, arabishtfolës dhe në atë kohë, kryetar i Komitetit për Çështjet Ndërkombëtare të Këshillit të Federatës, dhoma e sipërme e Parlamentit, i cili do të mbajë këto funksione deri në tetor 2014. Ai organizoi në dhjetor 2011 forumin e parë të biznesit ruso-afrikan dhe ndihmoi në strukturimin e politikës së Moskës në kontinent.

Në vitin 2011 ndodhi gjithashtu e vetmja pengesë publike e shënuar gjatë katër viteve të bashkëjetesës së çuditshme midis presidentit rus dhe kryeministrit të tij, z. Putin. Ky i fundit akuzoi Medvedev se është përmbajtur nga përdorimi i fuqisë së vetos mbi ndërhyrjen ushtarake perëndimore kundër Gaddafit dhe pozicionohet kundër ndryshimit të regjimit në Tripoli. Ky episod – pak i njohur në Perëndim – shënon një pikë kthese në lojërat e pushtetit në Moskë. Pas kthimit të tij në Kremlin në pranverën e vitit 2012, z.Putin do ta bëjë dënimin e ndërhyrjes perëndimore një element qendror të diskursit të tij të politikës së jashtme; “precedenti libian” dhe, në përgjithësi, “pranvera arabe” do të shërbejë si kontrast.

Tradicionalisht, Rusia ka veçuar më shumë Afrikën në jug të Saharasë dhe veriun arabishtfolës të kontinentit, ku vendos shumicën e përpjekjeve të saj diplomatike dhe ekonomike. Kjo prirje është intensifikuar që nga “ribashkimi” me Egjiptin në 2013, pas grushtit të shtetit ushtarak nga Marshalli Abdel Fattah Al-Sisi, dhe falë forcimit, të vëzhguar që nga viti 2014, të lidhjeve me Marokun. Shitja e armëve dhe bashkëpunimi ushtarak janë shfaqjet e para të afrimit me Kajron. Midis 2013 dhe 2017, ushtria egjiptiane mori dyzet e gjashtë aeroplanë luftarakë MiG-29M, sisteme anti-ajrore Buk-M1-2 dhe S-300VM, si dhe dyzet e gjashtë aeroplanë sulmues Ka-52. Fillimisht i destinuar për transportuesit e helikopterëve Mistral që Franca do t’i shiste Rusisë, këto u dërguan në Egjipt në 2015. Ky proces vazhdoi me shpërndarjen e bombarduesve luftarakë Su-35, pavarësisht kërcënimeve të hakmarrjes amerikane drejt Kajros. Flotat ruse dhe egjiptiane gjithashtu kryen stërvitje së bashku në Detin e Zi në tetor 2020, ndërsa trupat ajrore nga të dy vendet tani takohen çdo vit për manovra të përbashkëta.

Dështimi i mercenarëve të grupit Wagner

Lidhjet tregtare midis dy vendeve janë rritur ndjeshëm, me vëllimin e tregtisë dypalëshe duke u rritur nga 2.8 miliardë dollarë në 2011 në gati 8 miliard dollarë në 2018. Rusia ka rritur ndjeshëm eksportet e saj të grurit në Egjipt – importuesi i parë botëror -, i cili siguroi 85% të grurit rus gjatë sezonit 2017-2018. Për më tepër, sipas kushteve të një marrëveshjeje të nënshkruar në 2015, Rosatom do të ndërtojë termocentralin e parë bërthamor të vendit në Al-Dabaa, në perëndim të Aleksandrisë. Projekti, i vlerësuar me rreth 25 miliardë dollarë, pritet të përfundojë në 2029. Është financuar 85% nga një hua nga shteti rus.

Tensionet në rritje me Perëndimin pas krizës së Ukrainës dhe përfshirjes në rritje të Moskës në Lindjen e Mesme pas shpërthimit të ndërhyrjes ushtarake në Siri kanë bërë të mundur zhvillimin e marrëdhënieve – deri më tani mjaft modeste. – me Marokun. Në Mars 2016, katërmbëdhjetë vjet pas një vizite të parë, Mbreti Mohammed VI, i shoqëruar nga një duzinë ministrash, u prit në Kremlin nga Z. Putin. Maroku është një nga përfituesit kryesorë të kundër-sanksioneve të paraqitura nga Moska në gusht 2014 mbi produktet evropiane agro-ushqimore. Ai gjithashtu shpreson të tërheqë turistë rusë përmes hapjes së një lidhje ajrore direkte- Casablanca ishte, para pandemisë Covid-19, një nga të paktat qytete afrikane që u lidh me Moskën. Vëllimi i tregtisë dypalëshe nuk është më i papërfillshëm, duke arritur 1.47 miliardë dollarë në 2018.

Kohët e fundit, marrëdhëniet ruso-marokene kanë përfshirë një dimension të rëndësishëm të sigurisë. Në dhjetor 2016, sekretari i Këshillit Kombëtar të Sigurisë Ruse, Z. Nikolai Patrouchev, bëri një vizitë dy-ditore në Marok që i bëri jehonë në prill të të njëjtit vit, visitës së Z. Abdellatif Hammouchi, kreut të Drejtorisë së Përgjithshme të Sigurisë Kombëtare (DGSN) dhe Drejtorisë së Përgjithshme të Mbikëqyrjes Territoriale (DGST), në Moskë. Diferencat – të fshehura në mënyrë modeste në publik – rreth Saharasë Perëndimore nuk e ndalojnë Rusinë dhe mbretërinë të zhvillojnë marrëdhënie pragmatike dhe ambicioze në pothuajse të gjitha fushat.

Në përgjithësi, që nga viti 2014, aspekti i sigurisë së politikës së Rusisë në Afrikë ka qenë mbizotërues. Gjatë pesë viteve të fundit, ajo ka nënshkruar marrëveshje me rreth 20 vende, nga të cilat më të fundit ishin ato me Malin (qershor 2019), Kongon (maj 2019) dhe Madagaskarin (tetor 2018). Ata përgjithësisht sigurojnë trajnimin e oficerëve në Moskë, shpërndarjen e pajisjeve të reja ushtarake dhe / ose mirëmbajtjen e pajisjeve tashmë të vendosura, stërvitje të përbashkëta, luftën kundër terrorizmit dhe piraterinë detare – këto përbërës ndryshojnë sipas situatave dhe shqetësimeve të tyre. Nga ana tjetër, hapja e bazave të përhershme ushtarake, shumë e kushtueshme dhe me pak përdorim operativ, nuk është në rendin e ditës, megjithë propozimet këmbëngulëse të udhëheqësve të caktuar të rajonit: gjatë vizitës në Moskë, në nëntor 2017, Presidenti Sudanez Omar Al-Bashir, për shembull, ftoi mikpritësit e tij të ndërtojnë një bazë detare në Detin e Kuq. Një propozim përsëritet në 2018, por për të cilin Kremlini nuk veproi.

Përveç përfaqësuesve të Ministrisë së Mbrojtjes, një tjetër aktor dallohet në fushën e bashkëpunimit të sigurisë: z.Patrouchev. Falë tij, shërbimet e inteligjencës diskutojnë zyrtarisht me homologët e tyre afrikanë, veçanërisht në periferi të konferencës vjetore mbi çështjet e sigurisë, në të cilën ai fton përfaqësues të agjencive të inteligjencës nga e gjithë bota. Më e fundit, e cila u zhvillua në maj 2019 në Ufa, Rusinë perëndimore, dha shkas për bisedime me shefin e shërbimeve Namibiane, z.Philemon Malima, si dhe me përfaqësuesit e agjencive të inteligjencës nga Burundi, Tunizia, Uganda, Egjipti dhe Kongo. Siguria kibernetike dhe lufta kundër “revolucioneve të ngjyrave” – një shqetësim për shumë udhëheqës afrikanë – janë tema të përsëritura në këto diskutime.

Lufta kundër terrorizmit dhe kundër kryengritjes janë aspekte relativisht të fundit të këtij bashkëpunimi të sigurisë. Ato zbatohen në një kornizë zyrtare bilaterale, por edhe nganjëherë jozyrtarisht, nga aktorë privatë. Qëllimi kryesor i partneritetit midis Rusisë dhe Nigerisë është tani lufta kundër grupit xhihadist Boko Haram. Ushtarët nigerianë u dërguan në Rusi për trajnim, ndërsa agjencia ruse përgjegjëse për eksportet e armëve i dorëzoi atyre, në 2016, pastaj në 2018, një duzinë helikopterësh sulmues Mi-35M (Sidoqoftë, informacioni që qarkulloi mbi shitjen e mundshme të bombarduesve luftarakë Su-30 nuk është konfirmuar deri më sot). Në maj 2017, Ministri rus i Mbrojtjes Sergei Shoigu bëri bisedime të gjata në Moskë me homologun e tij nigerian Mansur Mohammed Dan Ali.

Në Libi, Republikën e Afrikës Qendrore, Mozambik dhe Sudan, nga ana tjetër, shteti rus – i cili nuk dëshiron të angazhojë as trupa të rregullta, as forca speciale – nënkontrakton luftën kundër kryengritjes ndaj kompanive private ushtarake. Megjithëse ata shqetësuan thellë Parisin, “këshilltarët ushtarakë” privatë që erdhën për të forcuar autoritetet zyrtare në Bangui nuk luftuan. Nga ana tjetër, mercenarët rusë do të kishin marrë pjesë në fund të vitit 2018, së bashku me forcat lokale të sigurisë, në shtypjen e kryengritjes së Sudanit, i cili do të largonte presidentin Al-Bashir. Në Mozambik – presidenti i të cilit, z.Filipe Jacinto Nyusi, vizitoi Rusinë dy herë në vjeshtën e vitit 2019 – kontraktorët ushtarakë kishin për detyrë të ndalonin grupet islamike në provincën e Cabo Delgados, rajoni – kyç në strategjinë ambicioze të shfrytëzimit të gazit të qeverisë Maputo.

Në të gjitha këto teatro, rezultatet në këtë fazë janë përgjithësisht negative. Luftëtarët e grupit Wagner të angazhuar përkrah Marshallit Libian Khalifa Haftar nuk ishin në gjendje të parandalonin humbjen e këtij të fundit në betejën e Tripolit. Ata pësuan humbje të konsiderueshme në Mozambik dhe thuhet se u tërhoqën nga zonat luftarake vetëm disa javë pas vendosjes së tyre. Roli i tyre i supozuar në Khartoum pothuajse i kushtoi shumë Moskës pas ndryshimit të regjimit në tetor 2019. Sa i përket Republikës së Afrikës Qendrore, duket se Kremlini ka vendosur të institucionalizojë bashkëpunimin e sigurisë atje duke hapur një zyrë përfaqësuese të ministrisê së mbrojtjes në Bangui, ç’ka mund të nënkuptojë një ribalancim të pranisë ruse në dëm të kompanive private ushtarake.

Në fund të fundit, arritja më e madhe e Rusisë në Afrikë ka qenë përmirësimi i perceptimit të rolit dhe ndikimit të saj. Vendet e kontinentit e konsiderojnë atë përsëri si një aktor kryesor, i cili të paktën mund t’u ofrojë atyre bashkëpunim ekonomik, dhe ndoshta të kontribuojë në sigurinë e brendshme dhe të jashtme, ose madje të përfaqësojë një lloj “rruge të tretë” diplomatike midis perëndimorëve – përgjithësisht perceptuar si ndërhyrës në çështjen e të drejtave të njeriut – dhe kinezëve – ku shumë në rajon do të dëshironin të lirojnë kontrollin. Parë nga Moska, Afrika përbën gjithashtu një rezervuar votash në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB) për seancat ku diskutohen tema të ndjeshme, të tilla si Donbass ose Crimea. Kështu, shumë shtete afrikane votuan kundër (Sudani, Zimbabve) rezolutës së Marsit 2014 që denoncon aneksimin e gadishullit nga Moska, dhe disa të tjerë abstenuan (Algjeri, Afrika e Jugut, Mali, Ruanda, Senegali…). Pritja e kujdesshme që i bëhet tekstit shkon përtej dhjetëra vendeve që tradicionalisht votojnë kundër rezolutave perëndimore. Dhe izolimi diplomatik i Rusisë i kërkuar nga Uashingtoni dhe aleatët e saj evropianë po rezulton më pak i ashpër nga sa pritej.

Përkundër besimit popullor, Rusia nuk është më një “xhuxh” ekonomik në Afrikë. Në vitin 2018, tregtia e saj me kontinentin kapërceu pragun prej 20 miliardë dollarësh: një shifër sigurisht më e ulët se ajo e Kinës (204 miliardë) ose Francës (51.3 miliardë euro), por e krahasueshme me ato të Brazilit ose Turqisë. Ajo kërkon të diversifikojë strukturën e tregtisë së saj duke u përqëndruar në sektorë të teknologjisë së lartë. Ajo ështe pozicionuar në treg për lëshimin e satelitëve, në emër të Angolës, në 2017, por edhe të Tunizisë, nga viti 2020. Në fushën e energjisë bërthamore, Rosatom ka rritur numrin e marrëveshjeve me vendet primare blerëse për krijimin e sektorëve, për shembull në Zambia, Sudan ose Ruanda – vendet me të cilat kontaktet janë intensifikuar që nga vizita e Presidentit Paul Kagame në Moskë në qershor 2018. Ofruesi i zgjidhjeve të sigurisë informatike Kaspersky Lab përuroi në maj 2019 një zyrë përfaqësuese në Kigali, nga e cila shpreson të zhvillojë praninë e saj në Afrikën Lindore.

Ndërsa Rusia gjithnjë e më shumë mbështetet hapur në hard power, ajo vazhdon të vendosë instrumente afatgjata të ndikimit në Afrikë drejt shoqërive lokale. Disa media shtetërore (RT, Sputnik) në frëngjisht, anglisht, por edhe portugalisht, po shfaqen si burime të rëndësishme të audiencës në shumë vende. Linja e tyre editoriale thekson mungesën e një të kaluare koloniale ruse në rajon dhe kontributin e Moskës në betejat anti-imperialiste; një ligjërim me tone nganjëherë anti-franceze që gjen një jehonë të caktuar në Mali, për shembull. Rusia është gjithashtu shumë aktive në fushën e bashkëpunimit shëndetësor. Afrika e Jugut kohët e fundit porositi Avifavir, një trajtim për Covid-19 i ofruar për eksport. Në të kundërt, Egjipti preferoi vaksinën kineze sesa Sputnik-V, pavarësisht insistimit të autoriteteve ruse. Disa vjet më parë, Ministria Ruse e Shëndetësisë dhe Rusal gjithashtu organizuan një fushatë vaksinimi kundër virusit Ebola në Guinea.

arsimimi dhe trajnimi. Në vitin 2013, numri i studentëve afrikanë që ndjekin një kurs universitar civil u vlerësua në rreth tetë mijë. Drejtori i ri i Agjencisë për Bashkëpunim, Z. Evguéni Primakov – nipi i ish-shefit të qeverisë – dëshiron të rrisë kuotën e vendeve falas të rezervuara për studentët afrikanë, e cila është sot rreth 1800 , dhe të zhvillojë një sistem bursash si pjesë e një partneriteti me kompanitë ruse aktive në Afrikë. Sot, Rusia mbetet një destinacion studimi më pak i njohur se Evropa dhe Shtetet e Bashkuara, si për arsye klimatike, ashtu edhe për shkak të sulmeve raciste që kanë dalë në titujt e lajmeve në vitet e fundit.

Sidoqoftë, “kthimi i madh” i Rusisë në Afrikë nuk përbën një marshim triumfues – mbetet larg tij. Disa njoftime kanë qenë jetëshkurtra: në 2017, Rostec braktisi ndërtimin e një rafinerie në Uganda, duke dobësuar më tej perspektivat ekonomike të Rusisë në Afrikën Lindore. Të tjerët, si projektet e gazit të Rosneft pranë Mozambikut, ngadalësohen të materializohen. Programi civil bërthamor i Afrikës së Jugut, në të cilin Rosatom kishte shumë shpresa, është lënë në pritje. Largimi i detyruar i Presidentit Jacob Zuma – i cili, si zyrtar i inteligjencës ANC, kishte kontakte të ngushta me KGB gjatë viteve të luftës kundër aparteidit – zbuloi brishtësinë e disa stafeve ruse në kontinent . I njëjti vëzhgim pas përmbysjes së Presidentit Sudanez Al-Bashir dhe dorëheqjes së Shefit të Shtetit Algjerian Abdelaziz Bouteflika, megjithëse ata në këtë fazë nuk i kanë dobësuar vërtet pozicionet e Moskës në Khartoum dhe Algiers: Rusët mund të mbështeten në shumë oficerë të ushtrisë dhe të sigurisë të trajnuar në akademitë ushtarake dhe të inteligjencës që nga kohërat sovjetike.

Moska shpesh vepron mbi baza, jo mbi ndonjë “strategji të madhe” hipotetike në të gjithë kontinentin. Koordinimi midis aktorëve të ndryshëm të politikës ruse nuk është i qartë. Kështu Choigou dhe Patrouchev kanë një peshë politike e cila në parim i përjashton ata nga konsultimi me Z. Mikhail Bogdanov, Zëvendës Ministër i Punëve të Jashtme dhe “Z. Afrika” në Moskë. Lidhja midis ndërmarrjeve private ushtarake dhe shërbimeve të inteligjencës ushtarake duket se ndryshon në varësi të teatrit: e dukshme në Republikën e Afrikës Qendrore ose Libi, duket më e relaksuar në Sudan; kjo mund të pasqyrojë hapësirën e lirë për ata që shkencëtarja politike Tatiana Stanovaïa i quan “sipërmarrës gjeopolitikë”. Shpesh duke punuar në vazhdën e kësaj të fundit, këshilltarët e ndryshëm rusë në imazh dhe strategji elektorale aktive në vitet e fundit – për shembull në Madagaskar – vështirë se kanë shkëlqyer në rezultatet e tyre, kryesisht për shkak të mungesës së njohurive mbi realitetet lokale.

Tani e tutje, gjurma strategjike e Rusisë në Afrikë nuk ka gjasa të rritet ndjeshëm. Efekti i riarritjes pas fshirjes së viteve 1990 po prishet. Parë nga Moska, kontinenti afrikan mbetet një teatër periferik – ai gjithashtu duket i fundit në rendin e përparësive rajonale të përcaktuara nga Koncepti i Politikës së Jashtme të miratuar në nëntor 2016. Samiti i Soçi-t me siguri ka bërë që gjërat të ndodhin dhe të lejohen për të mobilizuar makinerinë shtetërore në nivelin më të lartë. Por, në kohën e arritjes së dyshimeve të para, dhe ndërsa kriza ekonomike do të zvogëlojë burimet e disponueshme, aktorët e marrëdhënieve Ruso-Afrikane do të duhet të bindin Kremlinin për rëndësinë e këtij investimi në planin afatgjatë.