HISTORI : LUFTA ANTI-OSMANE GREKE PËR PAVARËSI
Pasionet evropiane për pavarësinë e Greqisë

Dy shekuj më parë, në mars 1821, grekët u ngritën për ta hequr qafe sundimin osman. Gjatë tetë viteve, kjo luftë për pavarësi magjepsi shumë intelektualë evropianë. Libra, broshura, këngë: të gjitha mjetet janë të mira për t’i mbështetur kryengritësit. Disa, si poeti Lord Bajron, madje vendosin t’i bashkohen luftëtarëve. Si shpjegohet një entuziazëm i tillë?

2889

« Kush e mban mend sot emocionin e ngjallur nga emri i Greqisë nga 1821 në 1829? », pyeti Edgar Quinet më 1857. Entuziazmi ishte me të vërtetë i fuqishëm dhe i zjarrtë. Madje për ata që si poeti britanik Lord Bajroni, i cili jo vetëm foli, por edhe veproj deri në atë pikë sa të vdisnin nëntë muret e Missolonghi. Qëllimi i tyre: të ndihmojnë grekët të çlirohen nga shtypja turke. Në fillim të shekullit XIX, Perandoria Osmane kishte shtrirë detin Egje për katër shekuj. Ai shtrinë pushtetin e tij mbi popullatën greke ortodokse duke i përvetësuar tokat e saj dhe duke ia kufizuar të drejtat. Më 1821, kur u ngritën grekët, ata gëzuan mbështetje të madhe në pjesën tjetër të Evropës.

Burimet e kësaj lëvizjeje të cilën do ta quajmë filhelenizëm janë të shumëfishta. Së pari, shpresa se revolta greke mund të rindezë flakën e protestës në një kontinent që po ngulfat dora e Aleancës së Shenjtë. Fuqitë fitimtare të Napoleonit – Austria, Prusia, Rusia, Anglia, në veçanti – me të vërtetë  deshën pas betejës së Waterloos, ta rivendosin rendin në Kontinentin e Vjetër. Tre të parët, për këtë arsye vendosën më 1815 të ishin “solidarë në ruajtjen e paqes publike“, që do të thotë të mbytin çdo shpërthim zjarri revolucionar, nëse është e nevojshme edhe me ndërhyrje ushtarake. Sipas tyre, njëzet e tre vitet e luftës (1792-1815) që sapo kishin ndezur Evropën, kishin shpërthyer nga shkëndijat e Revolucionit Francez. Që kontinenti të gjente paqen, lumi revolucionari duhej të kthehej në shtratin e tij.

Klemens von Metternich është roja kryesore e konviktit evropian. Si kreu i qeverisë austriake dhe shpirt i vërtetë i Aleancës së Shenjtë, ai e përpunoi këtë politikë, veçanërisht gjatë Kongresit të Vjenës (tetor 1814 – qershor 1815). Njeriu bëri konservatorizmin fenë e tij: “Elementi i parë moral në mua është palëvizshmëria“, pranon ai në kujtimet e tij. Si më i ri, ai kishte qenë ambasador në Francë. Një vend i cili mbetej në sytë e tij “fabrika e madhe e revolucioneve, shpella nga e cila vjen era që e fryen  vdekjen mbi trupin shoqëror”.

Zyrtarisht, Britania e Madhe, e cila krenohet me një qasje më liberale ndaj marrëdhënieve ndërkombëtare, nuk është nga xhandarët e rinj të Evropës. Sidoqoftë, sekretari i tij i jashtëm, Lord Castlereagh, nuk ndryshon shumë nga anëtarët kontinental të Aleancës së Shenjtë: “Ekuilibri  aktual i fuqive është siguria e tyre e vetme e përsosur kundër zjarreve revolucionarë që digjen pak a shumë në të gjitha shtetet e Evropës. “Një taktikë e vetme, pra:” të heqësh dorë nga rivalitetet e vogla të kohërave të zakonshme dhe (…) së bashku të mbështesësh parimet e vendosura të rendit shoqëror “. Në vitet pas Kongresit të Vjenës, atomet e revolucionit, ish-sans-culottes nga Franca dhe gjetkë të shpërndara nën goditjet e shtypjes, u bashkuan vetëm në formën e shoqërive sekrete pa efektshmëri.

Turku, barbari primitiv

Por Greqia po zgjohet! Një shoqëri sekrete, saktësisht, Hétairie, e lindur para disa viteve në Odessa, po përfiton nga një rebelim në Epir – i pushtuar nga trupat e Sulltanit Osman Mahmoud II – për të dhënë sinjalin e kryengritjes. I gjithë vendi u armatos për një muaj, në prill 1821. Dhe, menjëherë, të gjithë intelektualët, artistët, gazetarët perendimorë iu bashkuan kauzës helene.

Eugène Delacroix, me skena të masakrave të Skio-s,  pikturë për të cilën nuk dihet nëse famën e saj ia detyrohet më shumë manifestit estetik që përfaqëson apo britmës së indinjatës që nis, denoncon kalvarin e banorëve të një ishulli të vogël grek të cilin sulltani do që ta bëjë shembull. Dy ekspozita, që bashkojnë më shumë se njëqind piktura me tema greke, janë organizuar posaçërisht; e para mirëpret tridhjetë mijë vizitorë. Shkrimtarët nuk janë lënë anash. Charles-Augustin Sainte-Beuve, Alfred de Vigny, Alphonse de Lamartine, Gérard de Nerval, këngëtari Béranger, por edhe Benjamin Constant, Jean-Baptiste Say apo edhe François-René de Chateaubriand: të gjithë zhyten lapsat e tyre në Mesdhe për ta zgjatur këngën homerike. Në 1829, kulmi i mobilizimit letrar, Victor Hugo botoi Les Orientales. Tetë vjet më parë, një gazetar u shkruante me ironi: “Do të vija bast se numri i odave tashmë tejkalon numrin e ushtarëve të armatosur që grekët janë në gjendje t’i vëjnë përballë shtypësit e tyre mizorë. » Në total, më shumë se katërqind libra ose pamflete që kishin të bënin me Greqinë u botuan midis viteve 1821 dhe 1830.

Si ta shpjegojmë një entuziazëm të tillë? Kjo është për shkak se Greqia është në sytë e një pjese të elitës kulturore perëndimore, një tokë në vete. Poeti britanik Percy Shelley, autor i një poezie të titulluar Hellas, përmbledh ndjenjën e përbashkët që në 1822: “Ne të gjithë jemi grekë. Ligjet tona, letërsia jonë, feja jonë, artet tona, të gjitha kanë rrënjët në Greqi”. Borxhi i kontraktuar ndaj atdheut të Perikliut nuk mund të nderohet kurrë. Shelley përsëri: “Nëse nuk do të kishte ekzistuar Greqia, ne do të ishim akoma të egër dhe idhujtarë ». Me pak fjalë, intelektualët perëndimorë kremtojnë më pak luftën e një popullsie të shtypur sesa shkëlqimin e qytetërimit antik, trashëgimtarë të të cilit ata e paraqesin veten.

Një ide e tillë çon në portretizimin e kundërshtarit si një armik të qytetërimit, veçanërisht kur ai është mysliman. Vullneti për të luftuar me Islamin gudulis një pjesë të atyre që, duke shtyrë përkushtimin deri në ekstrem, vullnetarisht dhe nisen për në Lindje, një kryq i kuq i varur nga rrobat e tyre. Larg nga kundërshtimi i njëri-tjetrit, ekzaltimi idealist i antikitetit grek dhe denoncimi i Turkut si një barbar primitiv përbëjnë dy anët e së njëjtës teh, të cilat një Chateaubriand i përdor pa delikatesë të tepruar: “A do të shohë shekulli ynë një luzmë e egër që mbyt qytetërimin e rilindur të një populli që e qytetëroi tokën?” Një mendim i ndezur fort nga një shtyp i cili riprodhon faktet me shumë imagjinatë – mizoritë e kryera nga grekët, për shembull, injorohen sistematikisht – këshillat e mbështetjes po shumohen në të dy anët e Atlantikut. Ata organizojnë koleksione dhe improvizojnë ndihma humanitare para kohe (ushqim, veshje, fonde). Megjithatë, përtej mbështetjes së njëhershme për popullatat e goditura, lëvizja ndjek një qëllim më ambicioz, dështimin e të cilit Hugo e përmbledh në një rresht: “Më kot ne i kërkojmë një ushtri mbretërve tanë“. Sepse ky është qëllimi i këtij mobilizimi: të detyrojë qeveritë e Evropës, fuqia e zjarrit e së cilës është më mbresëlënëse se ajo e epigoneve të Lord Bajronit, të vijnë në ndihmë të grekëve, edhe nëse kjo do të thotë të hyshnë konflikt me osmanët.

Fillimisht, as nuk bëhet fjalë.  Për udhëheqësit kryesorë evropianë, ekuilibri gjeopolitik kontinental duhet të ruhet. Ishte rezultat i një përzierje të mençur të vendosur në Kongresin e Vjenës, i cili në fakt garantonte kufijtë turq. Për më tepër, një ndërhyrje e tillë do të kuptohej si një dritë jeshile për përmbysjen: për Metternich, kjo është e paimagjinueshme. Aq më tepër që kryengritësit pretendojnë të frymëzohen nga Revolucioni Francez – disa nga tekstet e tyre janë përkthyer drejtpërdrejt nga Kushtetuta e vitit 1789 – si dhe ëndërrojnë një republikë. Prandaj, udhëheqësit e Aleancës së Shenjtë e konsiderojnë urgjente të presin, edhe nëse rrëfimi i krishterë i viktimave të Sulltanit mundon disa prej tyre. Kur në janar 1822, një delegacion grek u dërgua në Kongresin e Veronës “për të kërkuar ndihmë nga Evropa e krishterë, madje as nuk u prit”, tregon historiania Anne Couderc. Vetëm Mbretëria e Bashkuar i njohu grekët si popull në luftë, më vitin 1823.

Tre vjet më vonë, ndodh një kthesë dramatike e ngjarjeve. Më 1826, Londra theu frontin e bashkuar të fuqive kontinentale duke lidhur një marrëveshje të fshehtë me Rusinë e cila parashikonte krijimin e një shteti grek në formën e një varësie nga Perandoria Osmane. Ndërsa Nicholas I sapo u ngjit në fronin rus, manovra britanike synon të parandalojë ndërhyrjen e njëanshme nga Car i ri dhe rastësisht të heq udhëheqjen evropiane nga Austria. Nëse Franca, e rikthyer në Sistemin Evropian të Kongresit të Vjenës që nga viti 1818, bashkohet me nismën anglo-ruse, ky nuk është rasti as për Prusinë dhe as për Austrinë, të cilët kanë frikë se ky premtim i autonomisë greke nuk do të marrë fund. Lulëzojnë në pavarësinë e vërtetë. Dhe pastaj, vajton Metternich, me “emancipimin politik i grekëve do të përmbushet triumfi i një revolucioni të ri në Evropë“.

E ardhmja do t’i jep të drejtë në një pikë: procesi i shkaktuar nga protokolli sekret i Shën Petersburgut nuk shihet vetëm në vdekjen e Aleancës së Shenjtë, e cila po zhduket de fakto. Ai gjithashtu çoi në pavarësinë e Greqisë, sipas peripecive ushtarake që përfshinin, pas refuzimit të sulltanit, shkatërrimin e flotës osmane (aleate e anijeve egjiptiane) nga një skuadrilje anglo-franko-ruse në portin e Navarin, me 20 tetor 1827 e ndjekur nga një luftë ruso-turke (1828-1829) në fund të së cilës përkulet Perandoria Osmane.

Por a i kurorëzojnë këto ngjarje triumfin e intelektualëve filhellene dhe lindjen e “aleancës liberale” nga e cila frikësohet Metternich? Natyra e shtetit shumë të ri grek na mundëson të përgjigjemi. Si rezultat i Protokollit të Londrës, nënshkruar më 3 shkurt 1830 midis Mbretërisë së Bashkuar, Rusisë dhe Francës, Greqia e pavarur bëhet monarki. Në krye të saj, fuqitë nënshkruese donin një princ nga familjet në pushtet të Evropës. Mbreti i ri – që ishte 17 vjeç – zbarkoi në Nafplion, në Peloponez, në shkurt 1833 dhe i dha vendit të tij një kushtetutë vetëm dhjetë vjet më vonë. Subjekti i ri rezulton të jetë i ngushtë në nivelin territorial dhe jo shumë i qëndrueshëm ekonomikisht. Përfshin vetëm një të tretën e atyre që më pas e konsiderojnë veten grekë. Këngët e shkrimtarëve liberalë në favor të “civilizimit” çojnë kështu në disfatë të liberalizmit politik. Dhe grekët do të duhet të presin deri në vitin 1875 për të gjetur një sistem parlamentar. Ata i kishin kënduar Greqisë, kishin lavdëruar Partenonin, të ndjekur nga ato të Uliksit dhe Akilit; ne trashëguam një monarki absolute të së drejtës hyjnore, shoqëruar me një gjendje të shfrenuar.

Ambasadori rus në Konstandinopojë, të cilit nuk i pëlqente akuza austriake për laksisëm, e përmblodhi strategjinë e vendit të tij që nga viti 1826 në këto terma: “të rivendoset dhe të konsolidohet rendi në dy mënyra: t’i jepet fund skandaleve dhe skenave të përgjakshme që do ta bënin njerëzimi të dridhet,  të shkatërrohet revolucioni në Greqi duke krijuar një qeveri atje në përputhje me pikëpamjet madhështore të fuqive dhe prehjen e Evropës“. Me pak fjalë, të ndryshohet gjithçka, në mënyrë që të mos ndryshojë asgjë…

Të reduktuar në gjendjen e subjekteve nga monarkitë autoritare që kishin kryesuar lindjen e shtetit të tyre, të privuar nga një përkufizim politik të shoqatës së tyre, helenët u çuan, në agimin e pavarësisë së tyre dhe si një identitet i përbashkët në një gjoja etnie të përbashkët. Së bashku me zhgënjimin e lindur nga ngushtësia territoriale e shtetit të ri, shfaqja e një identiteti grek bazuar në kriteret etnike mbarte farën e nacionalizmit. Gjatë gjysmës së dytë të shekullit, ajo do të vërshonte nën emrin e “idesë së madhe”, ëndrra e bashkimit të të gjithë grekëve të Evropës dhe të Azisë në një mbretëri. Duke glorifikuar në Perëndim një Greqi të përjetshme dhe të fantazuar, poetët dhe publicistët u bën në mënyrë indirekte promovuesit e saj.